La reivindicació de l’esport femení: pel 8M i sempre

La reivindicació de l’esport femení: pel 8M i sempre 6

 

La primera esportista olímpica espanyola va ser catalana. També la primera finalista i la primera en guanyar un diploma olímpic. Rosa Torras, Isabel Castañé, Mari Pau Corominas, Carme Valero, Marta Cantón. Noms de dona i històries oblidades -com tantes altres- malgrat uns èxits esportius que van aplanar el camí de les seves successores. L’evolució lenta, però progressiva, del rol de la dona en l’esport, es va traduir en les primeres medalles olímpiques en categories femenines als Jocs Olímpics del 1992. La visibilització d’aquests èxits va facilitar que, avui, gran part de la població reconegui Arantxa Sánchez Vicario, Maria Vasco, Andrea Fuentes, Gemma Mengual, Maica Garcia, Ona Carbonell o Mireia Belmonte, per exemple. Els referents actuals i del futur.

Malgrat tot, la discriminació segueix ben viva. Els titulars i la informació estereotipada són una realitat. La cosificació de les esportistes és una realitat. El llenguatge sexista és una realitat. La infravaloració de les dones és una realitat. Les desigualtats econòmiques són una realitat. L’assetjament sexual i la violència, lamentablement, són una realitat. Els micromasclismes són una realitat.

La batalla encara no està guanyada i, en el marc d’aquesta lluita, ha nascut SAGI, amb la voluntat de contrarestar tot el que, com a dones i esportistes, ens oprimeix cada dia. En la setmana del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, publicarem continguts elaborats per estudiants del Grau de Periodisme de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). Treballs realitzats des d’una perspectiva de gènere, on les protagonistes són elles. Històries d’èxits i de treball molt dur. Històries d’esportistes que, de ben segur, es convertiran en un referent per a les més petites: 

  • Oscar Grau, Agustí Bernad i Jan Mompín han parlat amb la Paula Ramírez, la Marina Garcia i la Mati Ortiz, a Tocades per la vareta dels Jocs Olímpics, donant visibilitat a la seva experiència olímpica. També han realitzat una entrevista més extensa a la Paula Ramírez, que ja es prepara per viatjar a Tòquio.
  • Mariona Falomí i Maria Isern donen veu a la història de les germanes Laia i Jana Aguilar, campiones mundials de trail running, un dels molts esports que encara busca la professionalització.
  • Anna Mencos,  Marina Ojalvo, Emma León i Dei Sow han parlat amb Pili Jiménez sobre la seva trajectòria i vivències en el món del motor. 

 

Des de SAGI agraïm i estem orgulloses dels resultats d’aquesta col·laboració. Seguim avançant, creixent i formant-nos sempre sense perdre aquesta perspectiva. Per nosaltres, el 8 de març és cada dia. 

 

Comparteix l'article a les teves xarxes: