Pel·lícules i documentals sobre esport femení per veure durant el confinament
08 abr.
Obres cinematogràfiques com Million Dollar Baby o Quiero ser como Beckham han aconseguit una gran popularitat.
Compartim una llista de recomanacions audiovisuals de temàtica esportiva amb les dones com a protagonistes
Les pel·lícules i els documentals esportius ens encanten. Històries sobre atletes, triomfs i lluita. Basades en fets reals o sorgides de la imaginació. L’adrenalina de la combinació entre l’espectacle de l’esport i la trama narrativa d’un treball audiovisual.
El cinema pot jugar un paper clau en la promoció i la divulgació de noves formes de pensament i, per tant, convertir-se en una eina reveladora per crear un moviment de conscienciació sobre aspectes concrets. En el cas que ens pertoca, sobre l’esport femení. Compartim aquesta llista de recomanacions per descobrir històries captivadores des del minut zero i per passar millor aquests dies de confinament a casa.
Documentals
La Sagi, una pionera al Barça (2019). Aquest documental recupera la memòria d’Anna Maria Martínez Sagi, una persona tant extraordinària com oblidada. Una dona que va lluitar per la seva independència en un moment històric excepcional, la Segona República. La Sagi va ser esportista, poeta i periodista. La seva militància feminista i republicana li va costar enfrontaments i l’exili. La primera dona que va formar part de la junta directiva del FC Barcelona. Pionera fa gairebé un segle, ara seria considerada una dona del nostre temps. El pots veure aquí.
Encordades (2012). Repàs de l’evolució de l’escalada i l’alpinisme dels últims cent anys a partir de tres generacions de dones del nostre país. Amb la veu de les diferents protagonistes com a fil conductor i les espectaculars imatges d’aquestes dues modalitats esportives, el documental pretén reflexionar sobre els límits físics i humans de les persones en general i, de manera molt particular, de les dones. El pots veure aquí.
Futbol femení (2020). Els darrers anys el futbol femení ha anat guanyant seguidors i rellevància mediàtica, acompanyat d’un augment de la consciència feminista de la ciutadania. Tot i això, les condicions materials disten molt del futbol masculí. Encara hi ha molt camp per recórrer. Capítol del programa Quatre Gats que compta amb l’aparició de la pilota d’or Ada Hegerberg, de la blaugrana Jennifer Hermoso i que repassa les condicions laborals i econòmiques de les futbolistes, a més de l’esport base i la responsabilitat dels mitjans. El pots veure aquí.
Hijas de Cynisca (2020). Hijas de Cynisca és una pel·lícula documental sobre la desigualtat de gènere en l’esport, un reflex de la societat on vivim. Es dóna veu a dones que són referents, que han aconseguit grans èxits a la seva carrera i ens expliquen la seva història. Posaran de manifest aquesta desigualtat, proposaran idees per la seva erradicació i explicaran quan s’ha avançat i quan queda encara per aconseguir, per canviar una societat arrelada en valors que han quedat obsolets.
Campeonas invisibles (2019). Curtmetratge que pretén donar visibilitat a dones esportistes que han aconseguit títols internacionals i medalles olímpiques, com també fer un seguiment de la seva trajectòria esportiva i descobrir la realitat de la societat valenciana. El pots veure aquí.
La niña del gancho (2016). Encarna Hernández està a punt de fer 99 anys. Però cada nit somia que encara juga a bàsquet com el 1931, quan la van batejar com “La niña del gancho”. Igual que 70 anys enrere, cada dia llegeix el diari, guarda les notícies sobre esport femení i les plastifica pel seu arxiu personal. Ja que ningú recorda les dones pioneres del bàsquet, ella ho fa, una dona que va trencar barreres de gènere fa dècades a través de l’esport. El pots veure a Filmin.
Todo sobre Serena Williams (2018). Mini sèrie documental de HBO amb cinc episodis. Serena Williams, amb 39 títols de Gran Slam, està en un moment crucial de la seva carrera professional i de la seva vida després del naixement de la seva primera filla el setembre de 2017 i la seva tornada a les pistes de tenis. En primera persona, sense filtres i amb tot l’accés possible, a Being Serena coneixem de primera mà com la gran estrella encara la recta final del seu embaràs, el part i els primers dies de maternitat. Però també és la història del gran repte que suposa tornar a les pistes després de la retirada i de com trobar la motivació per tornar a ser la número 1.
Pel·lícules
Quiero ser como Beckham (2002). Els pares de Jess volen que sigui una convencional noia índia, però ella només vol jugar a futbol com David Beckham, l’estrella del Manchester United. Un dia, Jules, una noia de la seva edat, la convida a unir-se a l’equip de futbol femení local. Els seus pares no entenen per què juga a futbol.
Million Dollar Baby (2004). Frankie Dunn regenta un gimnàs amb l’ajuda de l’exboxejador Scrap. Frankie és un home solitari i adust que es refugia des de fa anys en la religió, buscant una redempció que no arriba. Un dia, entra al seu gimnàs Maggie Fitzgerald, una noia que vol boxejar i que està disposada a lluitar intrèpidament per aconseguir-ho. Frankie la rebutja al·legant que ell no entrena noies i que, a més, és massa gran. Però Maggie no es rendeix i pica cada dia a la porta amb l’únic suport de Scrap. La pots veure a Filmin.
Offside (2006). Una noia vestida d’home és detinguda abans d’entrar en un estadi de futbol. Tancada amb altres dones que van intentar colar-se al camp, hauran de seguir el partit a través dels comentaris d’un soldat que no té ni idea de futbol. Després són entregades a la brigada “antivici”. A l’Iran, són moltes les dones apassionades pel futbol, però tenen prohibit anar als partits. Comèdia que, agafant com a pretext la passió pel futbol, reivindica els drets de les dones iranianes. La pots veure a Filmin.
Gracie (2007). Ambientada el 1978, narra la història de Gracie, una adolescent que està fortament unida al seu germà, el millor jugador de l’equip de futbol que mor en un accident de trànsit després de perdre el partit més important. Gracie decideix honrar la seva mort entrenant-se per entrar a l’equip de futbol masculí, tot i els impediments inicials per part del seu pare i de l’equip. I, al mateix, temps redescobreix la gran passió que sent pel futbol.
Too fast to be a women? The story of Caster Semenya (2011). Quan Caster Semenya va aconseguir el somni de guanyar el Campionat Mundial de 800 metres el 2009, es van propagar els rumors d’una prova de gènere fallida. Una tempesta mediàtica viciosa i voyeurista va esclatar i el triomf de Caster es va convertir en una humiliació pública. Amb el suport de la seva família i d’un equip legal, Caster porta la lluita a l’IAAF, l’òrgan líder mundial de l’atletisme. La jove de 19 anys, al centre de la tempesta, només vol córrer. Una història emocionant i enèrgica d’una jove que va superar els increïbles obstacles per convertir-se en la millor del món. La pots veure aquí.
Soul Surfer (2011). Bethany Hamilton, una jove i famosa surfista australiana, ha viscut des de nena dins de l’aigua, sense separar-se del mar, de la seva taula i de la seva millor amiga Alana. Un dia, un tauró li arrabassa un braç. Però Bethany és una jove molt forta i el que hauria pogut ser un terrible drama, es va convertir en una història de superació, ja que des de llavors l’únic objectiu de Bethany va ser preparar-se per tornar a practicar el surf.
Maidentrip (2013). Laura Dekker, de 14 anys, s’embarca en un viatge de dos anys en la recerca del seu somni de convertir-se en la persona més jove a navegar al voltant del món en solitari.
La historia de Gabby Douglas (2014). Amb vuit anys Gabrielle Douglas ja s’obria pas en el món de la gimnàstica. Es va convertir en la primera afroamericana en guanyar una medalla d’or individual en la història dels Jocs Olímpics. Aquesta pel·lícula biogràfica explica la seva història: inicis, obstacles i èxits, entre ells la participació en els Jocs Olímpics de Londres del 2012. La pots veure a AppleTV.
Adri (2014). Després d’anys de dur entrenament en natació, Adri està a les portes dels campionats regionals quan, a dos dies de la competició, li ve el període per primera vegada. Òrfena de mare fa 4 anys, es veu sotmesa a l’entusiasme que el seu pare projecta en la competició i de la pressió de l’entrenador del club, que veu en ella una ferma candidata a classificar-se. Per això, Adri amaga el succés que la converteix de nena a dona i que posa en perill la seva participació en la competició, obligant-la a buscar per si mateixa les respostes a tots els interrogants que l’assalten. La pots veure a Filmin.
Ladies First (2018). És la història inspiradora de Deepika Kumari que, nascuda enmig de la pobresa de l’Índia rural, es va convertir en la primera arquera del món als 18 anys malgrat les desigualtats. La pots veure a Netflix.
Cholitas (2019). Cinc dones indígenes bolivianes protagonitzen una expedició única. Com a símbol d’alliberament i empoderament es proposen escalar la muntanya més alta d’Amèrica. La seva imatge és sorprenent: escalen vestint la seva faldilla tradicional. Són una mica més que escaladores, són dones valentes que troben a la muntanya un espai per sentir-se lliures, felices i vives. Cholitas mostra al món una manera inspiradora de ser dona, de viure la tradició i de relacionar-se amb la natura.