Paula Ramirez: “Explicaré que jo vaig estar als Jocs Olímpics que es van cancel·lar i fer un any més tard”

Parlem amb Paula Ramírez, nedadora catalana, sobre la seva participació als Jocs Olímpics de Tòquio en natació sincronitzada

Paula Ramirez: “Explicaré que jo vaig estar als Jocs Olímpics que es van cancel·lar i fer un any més tard” 5

Paula Ramírez creu que els Jocs Olímpics de Tòquio seran els més parlats de la història. | Estudiants UVic-UCC

 

Entrevista elaborada per estudiants del Grau de Periodisme de la UVic-UCC | Oscar Grau, Agustí Bernad i Jan Mompín

La nedadora catalana Paula Ramírez (Sant Cugat, 23 d’abril de 1996) prepara les maletes per anar a Tòquio. Participarà en les modalitats de natació sincronitzada per equips i duo, encara que, de moment, només ho pot explicar amb la boca petita. Formava part de l’equip que es va quedar a les portes dels Jocs Olímpics de Rio 2016, i ha liderat un relleu generacional en aquesta nova etapa del combinat espanyol. Ramírez ha sigut parella d’Ona Carbonell en múltiples competicions, i està preparada per assumir el rol de veterana.

Com vas de ganes i motivació, de cara als Jocs Olímpics de Tòquio?

Estic amb moltes ganes. És una cita que porto treballant des de fa molt de temps i no arriba. L’any passat va ser difícil, era l’any olímpic i de sobte es va cancel·lar tot. Va ser una mica “bajón” però tot té la seva part positiva: hem tingut un any més per preparar els jocs.

Quina és la sensació d’estar a pocs mesos d’uns Jocs?

És un any en què no importa si has de dedicar menys temps a les amistats o la universitat per entrenar. Ho tinc tan a prop i vull estar tan preparada que la resta de coses es fan petites. Jo vull anar als Jocs Olímpics des dels 5 anys, quan vaig començar a fer ‘sincro’. Semblava molt lluny, però quan ho tens a uns mesos i ho veus més a prop, quan reps els correus del Comitè Olímpic o el material que hauràs de portar, fa que tot giri entorn dels jocs.

Mantindreu les coreografies del mundial de fa dos anys?

Als Jocs Olímpics fem dues coreografies d’equip, l’equip tècnic i el lliure. La idea era fer el lliure del mundial del 2019 i fer un tècnic nou, que anés directament als Jocs. Així doncs, l’equip tècnic és nou, ningú l’ha vist, i al lliure li hem afegit dificultat i risc, sobretot en les pujades i les acrobàcies. Hem canviat també la música i la idea, i ens hem reinventat una mica. Portàvem massa mesos amb la mateixa coreografia.

Tens la plaça assegurada pel duo?

Això no se sap perquè entrenem totes juntes, igual que a l’equip, i les places no són nominals. La plaça pel duo, en principi, l’he classificada jo, però fins a l’últim moment no se sabrà.

Anar als Jocs Olímpics és aconseguir l’èxit?

Molts cops m’he plantejat si ets algú si no vas als Jocs Olímpics… A vegades no et surten patrocinadors o no tens ajudes de l’Estat. L’any dels Jocs, de sobte, ets l’hòstia i ets important. Tens un reconeixement merescut, i et regalen coses i pots guanyar diners fent el que fas, però és veritat que els altres anys he guanyat medalles mundials representant un país i donant una imatge i sembla que no serveixi per res. Malgrat això, faig el que m’agrada fer i no necessito reconeixement de ningú. Cada any em centro en els meus objectius, en les meves competicions i en millorar personalment.

Com pot ser que els Jocs Olímpics passin tan per sobre d’un Mundial?

Pensant fredament, per nosaltres és inferior guanyar uns Jocs Olímpics que un mundial. En un mundial de ‘sincro’ participen 50 països, i en canvi als jocs es classifiquen deu països, dels quals un ha de ser de cada continent. La dificultat dels Jocs Olímpics és classificar-s’hi, perquè és una competició especial que passa cada quatre anys i no tants esportistes tenen la possibilitat de classificar-s’hi. A un mundial hi van moltíssims esportistes. En canvi són 80 noies, cada quatre anys, que aconsegueixen ser olímpiques.

Serà una olimpíada diferent segur.

Seran els Jocs més parlats de la història. Quan tingui nets els explicaré que jo vaig estar als jocs que es van cancel·lar i es van tornar a fer un any més tard. Sortirem al Trivial segur.

*Per conèixer tots els detalls de la preparació olímpica per Tòquio 2021 de Paula Ramírez podeu llegir i veure l’entrevista sencera al blog Fase Zero. Aquestes línies són un extracte de l’entrevista feta en el marc del 8M per SAGI

*Reportatge | Tocades per la vareta dels Jocs Olímpics

 

Comparteix l'article a les teves xarxes: