“Siempre saltando vallas” retrata el vincle entre les dones i el periodisme esportiu

"Siempre saltando vallas" retrata el vincle entre les dones i el periodisme esportiu 5

L’assaig reflexiona sobre la presència de la dona en mitjans esportius i la necessitat d’una visió feminista

Heraia és el nom que rebien els jocs esportius de la Grècia clàssica reservats a les dones. Es celebraven a Olímpia cada quatre anys, posteriors a l’edició per als homes, on les seves companyes quedaven excloses amb la normativa de llençar per un penya-segat a aquelles que s’atrevissin a veure els Jocs. El periodista Fonsi Loaiza comença l’assaig Siempre saltando vallas. Deporte femenino en los medios de comunicación, amb pròleg de Matilde Fontecha, amb aquest exemple per il·lustrar la dominació masculina de l’esport des dels seus orígens.

L’autor fa visible la relació de la dona amb l’esport i el periodisme esportiu des de les pioneres Ana María Martínez Sagi, Josefina Carabias o Sara Estévez, fins a l’època actual per conèixer com els mitjans de comunicació han contribuït a la transmissió d’estereotips i estigmes sobre l’esport femení. Malgrat que, en ple segle XXI, s’han anat deixant enrere, la igualtat encara queda lluny.

El text de Loaiza és necessari  per gratar la ferida d’un dels sectors de la professió periodística amb més mostres de sexisme. “La mirada masculina i la proliferació d’un determinat prototip de bellesa femenina, converteixen el periodisme esportiu en un espai coercitiu on existeix discriminació per aparença física. Per prosperar les dones han d’adaptar-se a una morfologia corporal demanada pels mitjans de comunicació esportius i adquirir-la per tornar-se valuoses pel mercat”, escriu l’autor.

La conclusió de l’assaig, crucial per a la reflexió sobre comunicació i gènere, aposta per la visió feminista com a clau per renovar el periodisme esportiu: “Han estat les esportistes i les periodistes esportives les que han portat humilitat a l’esport professional. I és que en l’esport, practicat i comunicat des d’una perspectiva feminista, es generen un altre tipus de vincles i valors socials fonamentats en l’amor per la cultura esportiva sana, les cures mútues, els afectes i el menyspreu de la idea de l’esport-negoci”.

SIEMPRE SALTANDO VALLAS. Deporte femenino y medios de comunicación

Autor: Fonsi Loaiza Pérez

Editorial: Piedra Papel Libros

Any: 2019

Comparteix l'article a les teves xarxes: