Alexia Putellas: la recepta de l’èxit

Alexia Putellas: la recepta de l'èxit 3

Alexia Putellas, amb 26 anys, és la segona capitana del Barça. FOTO: FC Barcelona

“En el moment que l’equip la necessita, Alexia sempre respon. I quan això succeeix acostuma a decidir quasi sempre bé”

Alexia Putellas s’ha convertit en una de les jugadores de referència del futbol femení europeu de l’actualitat. No hi ha cap dubte que la seva història és una història d’èxit però també de sacrifici, esforç i adaptabilitat. La jugadora de Mollet del Vallès s’ha erigit en una migcampista veritablement molt completa. Una futbolista capacitada per organitzar el joc, així com per arriscar prop de la porteria contrària. De fet, la veiem fer ambdues coses a cada partit que juga. Però no sempre ha estat així ja que, quan va arribar al Barça procedent del Llevant ara ja fa vuit anys, Xavi Llorens la va situar en l’extrem esquerre del terreny de joc. I tan cert és que visitava les zones interiors amb freqüència, com que la seva participació era molt més baixa de la que és avui en dia. Va ser de la mà de Fran Sánchez que la seva posició va evolucionar cap al mig del camp. L’hem vist a qualsevol dels dos perfils d’interior encara que és cert que la tendència ha estat veure-la com a mitjapunta dreta del ja clàssic 4-3-3 blaugrana. Un posicionament que s’ha mantingut també sota les ordres de Lluís Cortés a la banqueta.

El seu treball diari, les seves ganes d’aprendre i la seva alta capacitat d’adaptació han fet que el seu rendiment hagi evolucionat d’una manera extraordinària. Ha sabut reenfocar el seu joc al nou posicionament i afegir cada vegada més ingredients futbolístics com la passada i el xut. Dues característiques que quedaven amagades quan jugava a la banda i que ara demostra a cada partit. Té les mateixes dots per acostar-se a les centrals iniciant el joc com per rebre entre línies a l’esquena del mig del camp adversari.  En el moment que l’equip la necessita, Alexia sempre respon. I quan això succeeix acostuma a decidir quasi sempre bé. Especialment si es troba a l’última zona de camp, els tres quarts, on la futbolista ha elevat el seu nivell a un punt de finor extraordinari. En aquesta estranya temporada (2019/2020), n’ha tingut prou amb 21 partits (ella n’ha disputat 20) per igualar el seu rècord particular d’assistències (vuit a la 2018/2019) i superar les cinc de la temporada 2017/2018. Avui en dia, té una mitjana 0,40 passades de gol per partit. Per altra banda, el xut amb la seva cama esquerra és una de les seves millors armes. Quan té opció de provar-lo, ho fa d’una manera potent però també ajustada, convertint-lo en molt difícil d’aturar per les porteres adversàries.

Alexia Putellas: la recepta de l'èxit 4

Les jugadores blaugrana celebren l’accés a la final de la Lliga de Campions la temporada passada. FOTO: FC Barcelona

Però no tot han estat avantatges al llarg de la seva carrera, perquè la jugadora catalana sempre ha tingut en la falta de velocitat un factor a superar. Especialment a l’hora de provar de marxar en l’u contra u en situacions de duel individual. Però també s’ha adaptat a això fent de les arribades de la segona línia una de les accions “marca de la casa” i amb la que ha aconseguit una més que destacable quantitat de gols. Molts d’ells determinants i que han servit per contribuir a aconseguir títols col·lectius. Un altre fet en què destaca és la protecció de pilota. Guarda molt bé l’esfèric quan la té. Aspecte que, sumat a la seva condició de bona passadora, la fan tenir un índex de seguretat de passada molt elevat en tots els partits (el seu rati habitual de passades que arriben al seu destí sempre es situa entre el 80 i el 90%). Una futbolista fiable amb moltes parts del joc i capital per a qualsevol entrenador.

Amb el pas de les temporades i la professionalització del futbol femení, ha vist com arribaven al Barça algunes de les millors jugadores el món. Són els casos de Vicky Losada, Toni Duggan, Lieke Martens, Oshoala, Jennifer Hermoso, o, recentment, Caroline Graham Hansen. Però Alexia Putellas sempre ha estat innegociable en l’onze inicial. Sobretot perquè, a més de tractar-se d’una gran futbolista, no ha deixat de créixer any rere any. Una evolució que evidencien les seves dades personals. A la temporada 2017/2018 va registrar 9 gols en 29 partits (a una mitjana de 0,31), a la  2018/2019, 16 en 28 (mitjana de 0,57) i, aquesta interrompuda temporada, n’ha signat en els 20 partits que ella ha jugat. Això significa una elevada quota golejadora de 0,50 per partit. I tot això, sota el silenci del sacrifici diari que l’han portat a ser pràcticament una icona d’un futbol femení en clara expansió. No només en el F.C. Barcelona, de la que ja és segona capitana amb 26 anys, sinó també de la selecció espanyola, amb qui va disputar el passat Mundial de França. Queden un grapat d’anys de gaudir del seu futbol però la seva manera d’entendre l’esport i la seva forma d’afrontar els reptes, fan que ja es pugui considerar un exemple per als i les més petites. Treball, constància i ambició les receptes de l’èxit d’Alexia Putellas.

Comparteix l'article a les teves xarxes: