L’aventura del Massi-Tactic obre el camí al ciclisme femení

L'aventura del Massi-Tactic obre el camí al ciclisme femení 4

L’equip encetarà el 2021 amb 12 esportistes, cinc de les quals internacionals | FOTO: TCFIA

Les corredores formen l’únic equip català de l’UCI World Tour femení, la màxima categoria mundial del ciclisme en ruta

L’edició femenina del Giro d’Itàlia; la Grande Boucle, coneguda com el Tour de França femení; el Tour de l’Aude, creada el 1985. Tres competicions que, en el seu moment, van ser les més prestigioses del ciclisme femení. La manca de patrocinis i de suports pel que fa a la professionalització van provocar la desaparició de la Grande Boucle el 2009 i del Tour de l’Aude un any després. L’aposta d’alguns països, com Holanda i Itàlia, ha contribuït a col·locar al mapa el nom de grans esportistes i de transformar el ciclisme en ruta, que compta amb l’UCI World Tour com a campionat de màxim nivell. Més de 20 carreres, repartides entre 10 països, que han impulsat una tendència ascendent en el creixement i la visibilitat del ciclisme femení. 

Catalunya té un bon nombre de dones ciclistes, però la valoració, la consideració i, sobretot, la professionalització queda molt lluny de països com els esmentats anteriorment. Tot i això, a l’UCI World Tour hi trobem representació catalana: el Massi-Tactic. Un equip que ha crescut durant molts anys i que ja ha tancat la seva segona temporada a la competició. El seu origen rau en el Club Ciclista Baix Ter que, nou anys enrere, va fundar el primer equip femení amb tres noies que havien finalitzat l’etapa de formació. L’acollida va ser tan positiva, que el 2019 -quan ja comptaven amb 23 ciclistes catalanes, balears i aragoneses- el club empordanès va crear l’equip UCI, sense deixar de banda la tasca al planter, amb un segon equip amateur que participa en proves territorials. A més, el primer equip també competeix en curses del Calendari UCI Femení, de la Copa d’Espanya i de la Copa Catalana. “Sempre hem anat formant corredors i corredores a l’escola, i hem evolucionat segons les demandes del mercat. En una època teníem moltes noies que es volien dedicar al ciclisme de carretera, però no teníem equip de grans, només d’infantils. Fa 10 anys vam donar continuïtat al projecte i a l’escola de base de ciclisme. Ara ja tenim dos equips d’adultes de carretera: el Massi-Tactic i el Catema.cat”, explica Àngel González, team manager del Massi-Tactic UCI Women’s Team.

L’èxit del primer any

En l’any de l’estrena del Massi-Tactic com a equip UCI, el 2019, l’equip ja va sumar els primers punts en aquesta categoria després de participar en proves com el Tour of Chongming Island a la Xina, la Madrid Challenge by La Vuelta i la Emakumeen Euskal Bira de Biscaia, al País Basc. També van competir, per primera vegada en l’àmbit internacional, al belga Lotto Belgium Tour i al Giro delle Marche in Rosa d’Itàlia. D’entre els èxits assolits, cal destacar la tercera posició de Mireia Benito al Campionat d’Espanya, els podis a la Copa d’Espanya, amb cinquè lloc a la classificació general, i el títol de Copa Catalana. “El primer any va ser un èxit perquè vam poder donar a conèixer l’equip i les noies. Tenim un equip al darrere que el vam treballar molt bé. I a les curses, tot i saber que el nivell era altíssim i que hi ha rivals que viuen del ciclisme, no com el nostre, van donar la cara i van ser valentes”, valora González.

Un equip renovat i internacional

L’èxit del Massi-Tactic ha cridat l’atenció de les ciclistes estrangeres. I la paraula destacada a principis del 2020 és “internacionalització”. L’equip va començar el curs amb 15 ciclistes, quatre més que l’any anterior, comptant, per primera vegada, amb esportistes estrangeres: Mireia i Ariadna Trias (Mont-ras), Patri Ortega (Barcelona), Belén López (Cadis), Tere Ripoll (València), Mireia Benito (Tarragona), Marina Isan (Lleida), Noemí Ferré (Barcelona), Isabel Martin (Valladolid), Nerea Nuño (Gijón), Gabrielle Pilote-Fortin (Canadà), Agua Marina Espinola (Paraguai), Lauren Creamer (Regne Unit), Karolina Perekitko (Polònia) i Chloë Turblin (França). 

La temporada havia de comptar amb una trentena de proves, però l’aturada obligada de l’activitat esportiva, per la Covid-19, ha aigualit un any prometedor. La pandèmia, com és lògic, ha portat conseqüències tant a escala de club com d’esportistes: ”En l’àmbit econòmic ens ha afectat, perquè hem tingut un sobrecost pels tests PCR en les carreres que hem participat. Ho hem pogut resistir perquè hem fet menys curses del previst. Esportivament, durant el pic de la pandèmia, les noies estaven cansades d’entrenar a casa amb el rodet, però com a corredores d’equip professional que són, al final podien sortir a entrenar. Físicament s’han mantingut, però a alguna l’ha afectat psicològicament”, lamenta el team manager.

L'aventura del Massi-Tactic obre el camí al ciclisme femení 5

Malgrat la pandèmia, el Massi-Tactic ha pogut disputar dues proves importants a Bèlgica | FOTO: Cedida Massi-Tactic

Malgrat tot, durant l’octubre el Massi-Tactic ha pogut disputar dues proves molt importants del calendari a Bèlgica: el clàssic Tour de Flandes, catalogada com a UCI World Tour, i la Fletxa Valona, amb un paper destacat de Mireia Benito. La fugaç temporada s’ha tancat amb la Ceratizit Challenge by La Vuelta, disputada el novembre a Toledo i a Madrid, amb l’actuació remarcable de Mireia Trias -que va acabar a la 43a posició, alçant-se com a millor corredora espanyola de la competició-, Mireia Benito, Patri Ortega, Martina Moreno, Belén López i Gabrielle Pilote-Fortin. ”Llàstima que no hem pogut competir gaire per Espanya, on preteníem obtenir alguna victòria a la Copa, però hem estat presents a les escapades. Podem dir que som un equip consolidat en el calendari internacional per Europa. Tothom ja ens coneix i sap que lluitem de tu a tu amb les millors del món”, assegura Sergi Güell, president del CC Baix Ter.

Plantilla tancada per un 2021 incert

”Començarem la temporada 2021 pensant que el calendari serà normal. Tenim el dubte de si la UCI voldrà mantenir dos PCR per cursa. Si això passa, per equips petits com el nostre serà un pas enrere, ja que no podrem participar en moltes curses pel sobrecost que tindrem. A cada carrera desplacem 10 persones”, explica Àngel González, team manager del Massi-Tactic. El gener comença el tercer curs al màxim nivell del ciclisme en ruta i l’equip ja està preparat. A les renovacions de Mireia Benito, Mireia Trias, Belén López, Gabrielle Pilote-Fortin, Agua Marina Espinoa, Martina Moreno i Patri Ortega, s’hi han afegit cinc corredores internacionals. Es tracta de Vita Heine (Noruega), Spela Kern (Eslovènia), Maaike Coljé (Holanda), Emma Grant (Regne Unit) i Olivia Baril (Canadà). D’aquesta manera, la plantilla queda tancada amb 12 esportistes. ”Estem molt contents perquè hem pogut mantenir les corredores que volíem i que ens han donat molt bons resultats. Heine i Kern tenen un gran bagatge europeu; Grant i Baril tenen experiència i han demostrat el seu nivell en curses americanes, i ara busquen una oportunitat a Europa; i Coljé porta dos anys en el ciclisme i ve d’un equip autonòmic que no és UCI”, comenta Güell.

L'aventura del Massi-Tactic obre el camí al ciclisme femení 6

Cap esportista ni membre del Massi-Tactic es dedica al ciclisme de manera professional | FOTO: Cedida Massi-Tactic

La “situació crítica” del ciclisme femení

De la mateixa manera que ha succeït en bona part dels esports, les dones s’han anat obrint pas al món del ciclisme i millorant les seves condicions respecte a èpoques anteriors. Tot i això, lluny de les oportunitats que ofereixen altres països europeus, la situació a Catalunya i Espanya, tal com defineix Àngel González, és “crítica”. ”Costa molt trobar noies que vulguin dedicar el seu temps a entrenar i a millorar el ciclisme. És un esport molt dur. Aquí hi ha poques curses de noies i fan falta més ajudes per part de les institucions per poder créixer més. És una llàstima perquè hem d’anar a buscar noies de fora, on es treballa més l’esport femení, no només el ciclisme en concret”, afegeix González.

La feina feta durant anys fins a arribar a la creació del Massi-Tactic i a la competició d’alt nivell, encara no s’ha vist recompensada. Cap esportista ni cap membre del cos tècnic es dedica al ciclisme de manera professional. ”Totes les corredores treballen o estudien. En un equip com el nostre és molt difícil viure del ciclisme. Estan entregades al màxim i les seves hores lliures les dediquen a entrenar i, majoritàriament, a competir”, assegura el seu team manager. El Massi-Tactic, a banda de la constància d’en Sergi Güell i d’Àngel González, ha comptat amb l’ajuda d’administracions i d’entitats privades, que han facilitat el seu creixement progressiu, però encara insuficient per equiparar-se als meus competitius d’Europa. “Espremem al màxim els nostres recursos. Un equip ha de servir a les noies per créixer més i ser un trampolí per anar a un equip més gran d’UCI World Tour. Som un equip continental, d’escola i d’aprenentatge. Del ciclisme sempre s’aprèn i ensenyem a les corredores el valor del nostre club i de la nostra terra”, conclou González.

Les actuacions més destacades del 2020

Mireia Benito

Campiona catalana en contrarellotge, en ruta i a la Copa Catalana, a més de formar part de les escapades en curses UCI World Tour com la Fletxa Valona belga. 

Mireia Trias

És una de les sensacions de l’equip i ha estat reconeguda millor corredora espanyola de la Ceratizit Challenge by La Vuelta de Madrid. També ha estat campiona de Catalunya en ruta, segona en contrarellotge, primera de la Copa Catalana i segona d’Espanya en sub-23.

Patri Ortega

És una de les sensacions de l’equip i ha estat reconeguda millor corredora espanyola de la Ceratizit Challenge by La Vuelta de Madrid. També ha estat campiona de Catalunya en ruta, segona en contrarellotge, primera de la Copa Catalana i segona d’Espanya en sub-23.

Martina Montero

La més jove de l’equip ha fet el salt del filial a mitja temporada. La vigatana ha obtingut la segona posició a la Copa Catalana i la tercera al Campionat de Catalunya en contrarellotge sub-23. També ha participat en proves internacionals com el Tour Cycliste Féminin International de l’Ardèche, a França.

Agua Marina Espinola

Només ha pogut participar en una prova a causa de la pandèmia, però la ciclista del Paraguai té el bitllet pels Jocs Olímpics de Tòquio.

Comparteix l'article a les teves xarxes: