Wild Women 2020: unió i visibilitat dels esports a l’aire lliure

Wild Women 2020: unió i visibilitat dels esports a l’aire lliure 3

La primera “macro sortida” del projecte, el passat mes de febrer, va comptar amb 80 participants. FOTO: Wild Women 2020

El projecte, nascut a Instagram, ha creat una xarxa per compartir propostes esportives arreu de Catalunya

“Amb aquesta xarxa de dones volem donar visibilitat a l’esport femení i al fet que les dones també són capaces de sortir a la muntanya”. La Laura Vila ha impulsat el projecte Wild Women 2020 amb l’objectiu de connectar dones que comparteixen una passió: la muntanya i l’esport a l’aire lliure. La iniciativa, sorgida a través d’un perfil d’Instagram, ha tingut una gran acollida en poc temps i ja compta amb més de 400 participants. “Ens ha sorprès molt i la gent està molt agraïda amb la creació d’aquest espai”, explica Vila, que dirigeix el projecte amb l’Andrea Ruiz, a qui ha conegut dins de la mateixa xarxa.

El funcionament i la coordinació de Wild Women 2020 passa per les plataformes digitals Instagram i WhatsApp. Aquesta via de comunicació àgil i instantània ha permès crear un espai obert on totes les dones inscrites tenen la llibertat de proposar activitats. “Hi ha dos grups de WhatsApp. Un, on només podem parlar nosaltres, és per difondre notícies i activitats, com un tauler d’anuncis. Llavors hi ha un altre grup per a cada zona de Catalunya, on cadascú es pot apuntar lliurement”, afirma l’organitzadora. Dins de cada grup de zona –Barcelona Nord, Barcelona Sud, Girona, Tarragona i Lleida– sorgeixen les propostes d’activitats, que es col·loquen en un calendari comú. “Dins d’aquest espai es poden trobar dones que practiquen el mateix esport que tu i motivar a d’altres a provar coses que no han fet mai. No ens han mostrat totes les cares dels esports i menys en els de muntanya”, assegura Vila.

Per consolidar la xarxa, des del projecte també hi ha l’afany de muntar activitats periòdicament, com la “macro sortida” del 9 de febrer a Sant Martí de Centelles amb 80 participants, que incloïa trail running, senderisme i escalada. “Va ser la primera i vam veure que la gent estava implicada”, recorda Vila.

“Volem que les dones puguin crear vincles i fer amistats”

Després de l’eufòria pel resultat d’aquesta macro sortida, la pandèmia de coronavirus ha obligat a posar una pausa a l’evolució del projecte. Tot i així, la xarxa social de la Wild Women 2020 s’ha mantingut activa, compartint pautes d’entrenament i de nutrició durant les setmanes de confinament. “Hem intentat que el projecte no morís, fent coses en línia i compartint vídeos que han creat les mateixes noies”, explica Laura Vila, que lamenta que no s’han pogut portar a terme les activitats que hi havia previstes. “La idea és reprendre-les a poc a poc i continuar amb la línia de fer grans sortides, curses de muntanya, entrenaments…”.

L’evolució del projecte ha estat un tema a plantejar en aquests dos últims mesos. Segons explica Vila, el pròxim pas de la iniciativa, un cop recuperada la normalitat, és transformar-la en una associació esportiva sense ànims de lucre: “Volem fer-ho oficial i que nosaltres puguem fer activitats, grans i petites, i que les dones, individualment, puguin crear vincles i fer amistats”. Finalment, dins d’aquesta promoció de les diferents disciplines esportives a l’aire lliure, l’organitzadora reclama que es donin a conèixer totes aquestes possibilitats des de petites: “La majoria ens hi hem iniciat quan ja érem grans. Sóc professora de secundària i m’he fixat en com juguen al pati i només hi ha dues nenes que es decantin per jugar a esports. Cal fomentar la igualtat en l’esport des de ben petits, també en el cas de la muntanya”.

Wild Women 2020: unió i visibilitat dels esports a l’aire lliure 4

L’escalada és una de les activitats realitzades a la primera “macro sortida”. FOTO: Wild Women 2020

Comparteix l'article a les teves xarxes: