SAGI és un projecte digital que neix amb la voluntat de donar cobertura i visibilitat a les esportistes catalanes. El mitjà, creat per professionals de la comunicació, s’emmiralla en la figura d’Anna Maria Martínez Sagi, periodista, poeta i esportista, silenciada durant molts anys. El simbolisme de ‘La Sagi’ rau en el trencament de barreres i la passió per l’esport, com també en la lluita i la defensa incansable pels drets de les dones.
Expliquem històries i donem veu per acabar amb els estereotips i els prejudicis, per saltar els obstacles socials, per normalitzar els èxits, per facilitar la construcció de referents, per tractar la informació amb respecte i veracitat. Per contribuir i formar part d’un canvi social urgent i necessari.
Anna Maria Martínez Sagi
(Barcelona, 19 de febrer de 1907 – Santpedor, 2 de gener de 2000)
L’esport va ser clau en la vida de Sagi, i ella també ho ha estat per l’esport. Campiona nacional de javelina el 1932. Promotora del Club Femení i d’Esports de Barcelona, associació de treballadores pionera en fomentar la pràctica esportiva entre les dones, on practicava esquí i tennis. La primera dona a l’estat en formar part de la Junta Directiva d’un club de futbol, el FC Barcelona l’any 1934, d’on va dimitir en no aconseguir crear una secció femenina.
Des dels 20 anys va col·laborar en diversos mitjans de comunicació i va formar part del servei de premsa de l’Ajuntament de Barcelona. Durant la República va publicar articles en català a La Rambla i en castellà a la revista Crónica. La seva activitat periodística va derivar a corresponsal de guerra fins que, amb l’entrada de Franco a Barcelona, es va exiliar a París.
Caminos (1929) va ser el primer poemari que va veure la llum i el que va tenir més ressò. Dos anys més tard va publicar Inquietud (1931) i, després d’uns anys de silenci, Laberinto de presencias (1969). En català només es coneix un únic poema, “Estiu”.
Durant la seva vida d’exiliada a París, Sagi va fer de dibuixant i pintora de carrer, d’assessora editorial i de traductora. Uns anys més tard va marxar als Estats Units per donar classes de castellà i francès a la Universitat d’Urbana, a Illinois, fins la seva jubilació. En tornar, ‘La Sagi’ va viure entre Mallorca, Moià i Santpedor, on va morir als 93 anys.
Augment en quantitat i qualitat de la informació sobre l’esport femení català en diferents formats
Cobertura i visibilitat de l’esport femení català en totes les seves modalitats
Llenguatge inclusiu, evitant el vocabulari sexista i els estereotips degradants
Garantir el dret a la informació i a la llibertat d’expressió
Construcció i consolidació de referents esportius femenins
Promoció de la pràctica esportiva entre les nenes, les adolescents i les dones
Lluita davant dels casos d’assetjament sexual, homofòbia i racisme en l’esport