Aitana Bonmatí lidera la primera entrada d’Espanya als quarts de final 1

Aitana Bonmatí lidera la primera entrada d’Espanya als quarts de final

Aitana Bonmatí lidera la primera entrada d’Espanya als quarts de final 6
La futbolista blaugrana Aitana Bonmatí ha estat l'autora de dos gols, que la mantenen com a candidata a la Bota d'Or. | Foto: FIFA

La futbolista blaugrana condueix el joc perillós, dinàmic i regular de La Roja, que ha deixat fora una Suïssa descafeïnada (1-5)

No és l’adversitat, sinó la reacció a l’infortuni, la que determina el desenvolupament dels esdeveniments. Els quatre gols japonesos van paralitzar Espanya en l’últim partit de la fase de grups, sembrant dubtes i poc convenciment en l’opinió popular. I ara, en el xoc contra Suïssa, les vermelles han escalat el mur, l’han saltat i han caigut dempeus als primers quarts de final de la història.

El conjunt espanyol ha trencat la imbatibilitat de la porteria suïssa, que seguia intacta després de la classificació de l’equip amb només dos gols a favor. L’atac suís no era dels més perillosos de la competició i tampoc ha causat cap tremolor a les jugadores de Jorge Vilda. Amb Alèxia Putellas, de nou, absent de l’onze inicial, ha estat Aitana Bonmatí qui ha portat el timó cap a la victòria a l’Eden Park de Nova Zelanda. De fet, la futbolista blaugrana ha obert el marcador, apuntant-se el gol més precoç d’aquest Mundial als 4 minuts i 28 segons.

Tot triomf heroic comporta moments d’agitació. I l’avantatge d’Espanya ha durat poc. Una passada enrere de Laia Codina vers la portera Cata Coll, avançada en aquell moment, ha acabat al fons de la porteria, en el que ha estat un error greu de concentració. Amb les paraules de suport d’Alèxia, des de la banqueta, com a música de fons, La Roja ha aixecat el cap i ha aparegut la rematada de cap d’Alba Redondo per desfer l’empat.

La bateria d’Espanya encara no s’havia descarregat. De fet, s’ha mantingut amb el percentatge més alt gairebé en tot moment. Amb un atac millorat i una defensa contundent, Aitana ha tornat a emergir amb el seu retall característic i un xut imparable amb l’esquerra. Resolutiva i elegant, la jugadora es manté en la carrera per la Bota d’Or amb 3 gols, a només dos de distància de la japonesa Hinata Miyazawa.

Un problema és una gran oportunitat per donar el millor d’un mateix. I la redempció ha arribat per a Laia Codina. La blaugrana ha solventat el desencert anterior i ha signat el quart gol abans del descans, el primer de la jugadora en un Mundial. Les espanyoles han mantingut el dinamisme perillós a la segona part -amb algún avís descafeïnat de Suïssa-, la possessió de la pilota i una regularitat que ha acabat amb el cinquè gol, la cirereta del pastís protagonitzada per Jenni Hermoso.

Una escriptora nord-americana, Brené Brown, experta en l’estudi d’emocions com la vulnerabilitat, el coratge i l’empatia, va escriure que es pot escollir valentia o comoditat, però no es poden tenir totes dues. Espanya es va trobar fora de la seva zona de confort i, davant l’adversitat, les jugadores han escollit el valor com a reacció. Una decisió que, per primer cop, les ha situat un esglaó més amunt del torneig. I així es pot arribar molt lluny.