Colòmbia posa fi a la imbatible Jamaica 1

Colòmbia posa fi a la imbatible Jamaica

Colòmbia posa fi a la imbatible Jamaica 6
Catalina Usme ha marcat el seu tercer gol en un Mundial i es converteix en la màxima golejadora colombiana de la competició. | Foto: FIFA

Les Cafeteras mantenen viu el somni després de vèncer per la mínima a un equip reconegut com una de les revolucions del torneig (1-0)

El cafè és més que un simple producte agrícola a Colòmbia; també és part de la identitat i la història del país. L’atzar ha volgut retre homenatge a les futbolistes colombianes, conduint-les en un indret del món on també es viu la cultura del cafè com una part important de la vida quotidiana. Melbourne, al sud-est d’Austràlia, ha contemplat la fita de les Cafeteras, que per primera vegada han aconseguit una plaça als quarts de final del Mundial. La ciutat australiana gaudeix del cafè en un sentit més artístic i innovador, enfocat en la preparació, mentre que pel país llatí, com a productor i exportador, és un símbol de tradició i pertinença. Una afinitat que ha entrellaçat la història del cafè amb la del futbol femení colombià.

Amb la satisfacció d’haver-se classificat com a líder del grup, Colòmbia s’ha hagut d’enfrontar amb Jamaica en un duel equilibrat que ha complert les expectatives. Cap dels dos equips havia superat mai els vuitens. Encara que el plantejament de cada equip era diferent, compartien aptituds com la solvència en defensa, la velocitat i un atac que no permetia cap distracció. I, a més a més, les Reggae Girlz podien presumir de no haver encaixat cap gol. Cada selecció tenia la missió d’acabar amb el somni de l’altra.

Un cop iniciat el duel llatinoamericà, les colombianes s’han mostrat amb més enginy ofensiu, però Jamaica ha aconseguit protegir-se, evitant la comoditat de les seves rivals i afavorint una igualtat màxima durant la primera part. Però, després del descans, la definició de Catalina Usme ha foradat la porteria gràcies a un canvi de joc precís d’Ana Guzmán. Un únic gol en tota la competició que ha estat la condemna de Jamaica, no sense abans haver buscat l’empat fins al xiulet final.

El Mundial es queda sense la melodia de les Reggae Girlz, protagonistes d’una de les grans actuacions del campionat, sense perdre cap partit a la fase de grups i desencadenant la sorprenent eliminació de Brasil. L’equip caribeny, que compta amb el suport just de la seva federació i finançat amb les donacions d’un micromecenatge i de la Fundació Bob Marley, té motius de sobres per tornar a casa amb el cap ben alt. I, per la seva banda, les Cafeteras, i també Melbourne, representen l’orgull, la força i l’autenticitat que el cafè significa per a Colòmbia i, el que és encara més important, el reconeixement del seu futbol tant al seu país com a la resta del món.

Comparteix l'article a les teves xarxes: