“El futbol uneix el món”, però la FIFA manté la prohibició de la simbologia LGTBIQ+ al Mundial 1

“El futbol uneix el món”, però la FIFA manté la prohibició de la simbologia LGTBIQ+ al Mundial

“El futbol uneix el món”, però la FIFA manté la prohibició de la simbologia LGTBIQ+ al Mundial 5
Les vuit opcions que podran triar les capitanes, cap amb la bandera irisada. | Foto: FIFA

El futbol destacarà diverses causes socials, sense cap missatge explícit en suport al moviment

El veto de la FIFA al braçalet “One Love”, en suport als drets LGTBIQ+, va ser una de les polèmiques que va tacar el Mundial de Qatar de l’hivern passat. La federació, per aïllar el desafiament dels jugadors i països que volien saltar-se la prohibició, va amenaçar amb la imposició de sancions per a tots aquells qui saltessin al terreny de joc amb aquest braçalet. Ara, de cara al Mundial d’Austràlia i Nova Zelanda, el màxim organisme internacional del futbol ha optat per conservar aquesta normativa, de manera que ningú podrà dur una bandera irisada.

En aquest sentit, la FIFA ha ideat una estratègia amb la intenció d’evitar el mateix enrenou que es va produir en la competició al país àrab. A Oceania, les capitanes podran escollir el seu braçal entre vuit opcions que destacaran diverses causes socials dins de la campanya “El futbol uneix el món”. Segons una nota de premsa difosa per la FIFA i en paraules de Gianni Infantino, president de l’entitat, les causes socials s’han escollit en col·laboració amb les Nacions Unides i mitjançant un procés de consulta amb diversos grups d’interès, entre els quals hi ha jugadores i les 32 federacions participants.

Els missatges concrets que es divulgaran són els següents:

– “Units per la inclusió”

– “Units pels pobles indígenes”

– “Units per la igualtat de gènere”

– “Units per la pau”

– “Units per l’educació per a tothom”

– “Units per erradicar la fam”

– “Units per acabar amb la violència contra les dones”

– “El futbol és alegria, amor, esperança i passió”

D’aquesta manera, l’únic braçalet que deixa espai a la intuïció a l’hora de referir-se al col·lectiu LGTBIQ+ és el d’“Units per la inclusió”, ja que inclou els mateixos colors que el braçal “One Love”: vermell, negre, verd, rosa, groc i blau. Tot i això, el missatge explícit en suport a la visibilització i normalització d’aquest moviment és inexistent.

Les capitanes del Mundial podran triar entre lluir el missatge “El futbol uneix el món” o el que escullin d’entre els vuit disponibles durant tota la competició, o bé portar el braçalet corresponent amb el missatge que es promogui en cada jornada.

En paraules de Gianni Infantino, president de la FIFA, “el futbol uneix el món, i les nostres competicions internacionals, com la Copa Mundial Femenina, tenen l’extraordinària capacitat d’unir a les persones i portar alegria, emoció i entusiasme. Però el nostre esport és capaç de molt més: també pot posar de manifest causes socials molt importants”. Algunes, però, encara hauran d’esperar que s’aixequin prohibicions i es tiri endavant, en comptes d’enrere.

Comparteix l'article a les teves xarxes: